Πλατεία Ελευθερίας: Στο σημείο που βρίσκεται η πλατεία Ελευθερίας έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα ένα από τα πρώτα ανοίγματα επί των τειχών για άμεση σύνδεση της περιτειχισμένης πόλης με τις έξω αναπτυσσόμενες περιοχές. Αυτή η δίοδος, γνωστή ως άνοιγμα Τρυπιώτη, ή Χατζησάββα, άρχισε να λειτουργεί το 1882, με την κατασκευή ενός στενού ξύλινου γεφυριού. Αργότερα αντικαταστάθηκε με συμπαγή γέφυρα με πετρόκτιστα στηθαία και μπαζωμένο το κάτω μέρος μέχρι το επίπεδο της τάφρου. Στη δεκαετία του 1930 κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας κατεδαφίστηκε μέρος του αυθεντικού προμαχώνα των Ενετικών τειχών και επανακατασκευάστηκε πιο πίσω για να διαπλατυνθεί η πλατεία.
Η γέφυρα αργότερα μετονομάστηκε σε Πλατεία Μεταξά και το 1960 τοποθετήθηκε σε αυτή η προτομή του Νικόλαου Καταλάνου, ο οποίος διατέλεσε διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Η γέφυρα από το 1974 και μετά μετονομάστηκε σε Πλατεία Ελευθερίας. Η Πλατεία λειτούργησε διαχρονικά ως ο κεντρικός χώρος συγκέντρωσης των πολιτών, ταυτίστηκε με όλες τις ιστορικές στιγμές της Κύπρου και φιλοξένησε τους σημαντικότερους εορτασμούς της πρωτεύουσας. Το έργο της Ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και του Περιβάλλοντα Χώρου στοχεύει να συνδέσει λειτουργικά και αισθητικά το σύγχρονο κέντρο της πρωτεύουσας με την εντός των τειχών πόλη.
Η παρέμβαση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για ενοποίηση όλων των τμημάτων της τάφρου ώστε να λειτουργεί ως ένα συνεχές πάρκο που θα περιβάλλει και να αναδεικνύει τα Ενετικά τείχη, θα προσελκύσει το κοινό να εντάξει στη ζωή του τους χώρους του σημαντικότερου μνημείου της πόλης. Το έργο συμπεριλαμβάνει την κατασκευή γέφυρας-πλατείας, την τοπιοτέχνηση της τάφρου, με τη φύτευση μεγάλου αριθμού δέντρων, την εγκατάσταση υδάτινων στοιχείων, διορθωτικές εργασίες στα ενετικά τείχη, εγκαταστάσεις ανελκυστήρων και εργασίες φωτισμού, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, εξοπλισμό (street furniture), κατασκευή καταστημάτων και χώρων υγιεινής. Το διεθνούς φήμης γραφείο της Ζaha Ηadid ανέλαβε τη μελέτη και το σχεδιασμό μετά από πανευρωπαϊκό διαγωνισμό αναβαθμίζοντας πλήρως τη λειτουργικότητα και την αισθητική ποιότητα του δημόσιου χώρου.