Λευκαρίτικο Κέντημα, Λεύκαρα

Τα παγκοσμίου φήμης, χειροποίητα «Λευκαρίτικα» κεντήματα έχουν ανεκτίμητη πολιτιστική σημασία τόσο για τα Λεύκαρα όσο και για την Κύπρο και περιλαμβάνονται στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Η παράδοση της κεντητικής στα Λεύκαρα χρονολογείται στο 14ο αιώνα. Εντοπίζονται επιδράσεις από ντόπιες τεχνικές, κεντήματα Βενετσιάνων ευγενών (υπό την κυριαρχία των οποίων βρισκόταν το νησί μέχρι το 16ο αιώνα), αρχαιοελληνικά και βυζαντινά γεωμετρικά μοτίβα. 

Λέγεται ότι θαυμαστής των κεντημάτων αυτών ήταν και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ο οποίος κατά την επίσκεψή του στα Λεύκαρα πήρε ένα λευκαρίτικο κέντημα το οποίο δώρισε στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου. 

Το κέντημα αποτέλεσε για αιώνες την κυριότερη ενασχόληση των γυναικών στο χωριό, οι οποίες δημιουργούν ακόμη τραπεζομάντηλα, πετσέτες και άλλα κεντήματα υψηλής αξίας καθισμένες στα στενά δρομάκια του χωριού ή σε εσωτερικές αυλές αλλά και στο Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων. 

Κύρια υλικά για την κατασκευή του Λευκαρίτικου κεντήματος είναι το ιρλανδέζικο λινό και η γαλλική κλωστή. Οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν την ίδια μορφή ώστε να μην ξεχωρίζουν η καλή από την ανάποδη ενώ τα σχέδια πρέπει να είναι γεωμετρικά και να αποτελούνται από κοπτά και ανεβατά.

Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων (Διεύθυνση)

Αγίου Γεωργίου 7, Λεύκαρα, Κύπρος

Τηλέφωνο

+357 2434 3031

Ιστοσελίδα

https://lefkara.org.cy/index.php/el/episkeptes/ksenagisi/kentro-xeirotexnias-lefkaron

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 13:00 / 14:00-17:00. Σάββατο και Κυριακή κλειστό.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *