Αβδού Πεδιάδος

Το πανέμορφο χωριό Αβδού βρίσκεται στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου, σε ημιορεινή τοποθεσία, στους πρόποδες του όρους Σελένα και σε υψόμετρο 230 μέτρα. Απέχει 38 χλμ. ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και 15 χλμ. από το χωριό Χερσόνησος.

Είναι χαρακτηρισμένο ως αγροτικός ορεινός οικισμός και βρίσκεται στη μέση του καταπράσινου κάμπου της Λαγκάδας. Σήμερα στο Αβδού κατοικούν μόνιμα περίπου 300 άνθρωποι. Οι κάτοικοι του ασχολούνται με τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα.  Παράγει επίσης αρίστης ποιότητας λάδι, κρασί και κηπευτικά.

 

Είναι ένα ιστορικό χωριό με ρίζες στο Μινωικό πολιτισμό και υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής αυτής.

Ο υπομινωϊκός οικισμός Σπηλιαρίδια, τα δύο ιερά σπήλαια Αγίας Φωτεινής και Φανερωμένης καθώς και θεμέλια πρωτοχριστιανικών ναών και κτισμάτων σε διάφορα μέρη, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι από την αρχαιότητα υπήρχε συνεχής οικονομική και πολιτιστική άνθηση της περιοχής.

 

Επίσης, το Αβδού είναι ένα χωριό που υπάρχουν αξιόλογα, ιστορικά μνημεία βυζαντινής τέχνης. Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτες στην περιοχή και αποτελούν ανεκτίμητης αξίας μνημεία πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Οι παλαιότερες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες του Αβδού είναι: Παναγία η Ευαγγελίστρια, Άγιος Αντώνιος, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Γεώργιος, Παναγία η Παντάνασσα (Κοίμηση της Θεοτόκου), Αγία Άννα, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Μηνάς, Παναγία η Κεραπαναγιά (Ζωοδόχος Πηγή), Αφέντης Χριστός, Άγιος Γεώργιος Μελανιών, Αγία Παρασκευή – Άγιος Δημήτριος.

 

Τέλος, το χωριό αποτελεί σημείο για εξορμήσεις περιπάτου και αναψυχής. Μια εύκολη διαδρομή από το Αβδού είναι το φράγμα του “Αποσελέμη” και της τεχνητής του λίμνης “Λαγκάδας”. Το φράγμα Αποσελέμη συγκεντρώνει τα νερά από τα Λασιθιώτικα όρη (Οροπέδιο Λασιθίου) ενώ η χωρητικότητα του ξεπερνά τα 30.000.000 μ3. Σήμερα στο φράγμα είναι πλέον η μεγαλύτερη τεχνική λίμνη του νησιού. Εκεί έχουν βρει καταφύγιο πτηνά διαφόρων ειδών μετατρέποντας την περιοχή σε υδροβιότοπο. Οι επισκέπτες, μπορούν να παρατηρήσουν ή να φωτογραφίσουν πουλιά με εντυπωσιακούς χρωματισμούς πολλά από τα οποία είναι μεταναστευτικά

Ιστοσελίδες

http://landofexperiences.gr/el/travels/avdou-village/

http://www.mes-avdou.gr/content/view/136/74/

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *