Αμάρι

Το Αμάρι Ρεθύμνης αποτελεί ένα προορισμό με μεγάλη παράδοση στην κρητική φιλοξενίας, καθώς εκεί αναπτύχθηκαν οι πανάρχαιες διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του Αμαρίου με ό,τι απλόχερα προσφέρει η Αμαριώτικη γη: λάδι, στάρι, κρασί, μέλι, χόρτα και αρωματικά φυτά γίνονται η βάση για την τοπική κουζίνα, αντιπροσωπευτικό τμήμα της κρητικής διατροφής, που μακρόχρονες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις εξαιρετικές της ιδιότητες και την διατροφική της αξία και θεωρείται σήμερα μια από τις πλέον υγιεινές του κόσμου.

Το φημισμένο ελαιόλαδο καθώς και οι βρώσιμες ελιές που παράγονται θεωρούνται από τα υγιεινότερα του κόσμου εξαιτίας των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Εκτός από το λάδι σημαντικό ρόλο στην τοπική κουζίνα έχουν τα τοπικά παραδοσιακά κρασιά, από τους μικρούς αμπελώνες που απλώνονται στις πλαγιές των λόφων του Αμαρίου. Σε πολλούς οικισμούς, κατά την περίοδο που ακολουθεί τον τρύγο, δηλαδή τον Οκτώβριο και Νοέμβριο, λειτουργούν τα παραδοσιακά ρακοκάζανα όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία απόσταξης της ρακής, του κρητικού παραδοσιακού ποτού. Και φυσικά παραδοσιακά εδέσματα όπως: Απά́κι, Επτά́ζυμα, Καλιτσού́νια, Κεφαλοτύ́ρι, Ντά́κος, Μυζήθρα, Ξινομυζή́θρα, Ξεροτή́γανα, Οφτό, Σαρικό́πιτες, Τσακιστέ́ς, Τσιλαδιά, Τυροζούλι.

 

Η περιοχή του Αμαρίου στο σύνολο της συνδυάζει σημαντικά φυσικά στοιχεία, ικανοποιώντας τους λάτρεις των εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων υπαίθρου. Χαρακτηρίζεται για τους γεωλογικούς σχηματισμούς και τον ανάγλυφο πλούτο των βουνών που το περικλύουν. Στη βορειοανατολική περιοχή του Δήμου δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Ψηλορείτη, το όρος Κέντρος στα νότια και ενδιάμεσα άλλες μικρότερες βουνοκορφές, περιοχές οι οποίες είναι ενταγμένες στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Συστάδες δέντρων και θάμνοι καλύπτουν μεγάλο μέρος απ’ τις βουνοπλαγιές της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από τις πιο πράσινες της Κρήτης.

Οι συχνές βροχές προκαλούν τους χείμαρρους από τα βουνά που καταλήγουν στον Πρασσιανό Ποταμό, όπου σήμερα βρίσκεται το Φράγμα των Ποταμών ή νότια στον Πλατύ ποταμό. Οι δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή περιλαμβάνουν: την επίσκεψη στον Πλατύ ποταμό, στη λιμνοδεξαμενή Βιζαρίου, στο Φαράγγι των Πλατανιών, στο φράγμα Ποταμών κα.

Ιστοσελίδα

https://www.amariguide.gr/

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *