Μαργαρίτες

Το ιστορικό χωριό Μαργαρίτες εντοπίζεται 25χλμ. Βορειοδυτικά από τον Ψηλορείτη στο νομό Ρεθύμνου. Η βλάστηση αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο, καθώς το χωριό είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο λαγκαδιές με πυκνή βλάστηση. Ξεκινώντας από τις Μαργαρίτες ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, την τοπική ιστορία της περιοχής και να θαυμάσει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, καταλήγοντας σε γειτονικούς οικισμούς. Μια από τις επιλογές των επισκεπτών είναι να ακολουθήσουν τον επαρχιακό δρόμο στις Μαργαρίτες που οδηγεί στην περιοχή του Μελιδονίου, διασχίζοντας την παλιά γέφυρα του περάματος.

Οι Μαργαρίτες, αποτελούν το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στη Δυτική Κρήτη και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας καθώς διαθέτει υψηλής ποιότητας και σε μεγάλα αποθέματα, πρώτη ύλη, που δεν είναι άλλη από το αργιλώδες χώμα. Σε ιστορικά κείμενα κατά την περίοδο της ενετοκρατίας ερμηνεύεται το όνομα της περιοχής όχι τόσο από το ομώνυμο άνθος αλλά από τη λέξη μαγαρικόν που σημαίνει πήλινο. Άλλη γνωστή ονομασία του χωριού είναι «το «χωριό των πιθαράδων», μιας και η αγγειοπλαστική παράδοση τους είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του οικισμού.16 εργαστήρια έχουν την έδρα τους στις Μαργαρίτες και δραστηριοποιούνται με μοντέρνες αλλά και παραδοσιακές κατασκευές.

 

Κάνοντας τη βόλτα σας στο χωριό σίγουρα θα συναντήσετε το ΚΕΡΑΜΕΙΟΝ, το εργαστήριο αγγειοπλαστικής, που ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μυηθεί στην τέχνη της αγγειοπλαστικής από την επεξεργασία του πηλού στον τροχό μέχρι το ψήσιμο των πήλινων κατασκευών.

Τηλέφωνο

28340 92135

Ιστοσελίδες

https://www.psiloritisgeopark.gr/images/editor/UserFiles/Ekdromes/Margarites_teliko.pdf

https://keramion.gr/

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *