Αλυκή Λάρνακας

Η Αλυκή Λάρνακας είναι ένα σύμπλεγμα τεσσάρων λιμνών έκτασης 2,2 χλμ². Η κύρια λίμνη με το μονοπάτι της φύσης και τον πύργο πτηνοπαρατήρησης είναι γνωστή ως «Αλυκή» και ακολουθούν οι λίμνες Ορφανή, Σορός και η λίμνη αεροδρομίου. 

Η λίμνη έχει τεράστια οικολογική αξία και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Κύπρου. Ως εκ τούτου, έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή βάσει της κυπριακής νομοθεσίας και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους οικοτόπους. Είναι μια σημαντική προστατευόμενη περιοχή (Συνθήκη Ramsar και Δίκτυο NATURA 2000) κι ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους στην Ευρώπη για τα υδρόβια πτηνά.

Τα φλαμίνγκο σταματούν στη λίμνη ως μέρος της μεταναστευτικής τους διαδρομής, φτάνοντας με τον πρώτο βροχερό καιρό (συνήθως τον Νοέμβριο) και μένουν στη λίμνη μέχρι περίπου τον Μάρτιο. Τα σκούρα κόκκινα φύκια που αναπτύσσονται στην Αλυκή είναι η βάση της τροφικής αλυσίδας, καθώς οι μικρές γαρίδες στη λίμνη τρέφονται με αυτό. Με τη σειρά της, αυτή η γαρίδα είναι τροφή για τα φλαμίνγκο αλλά και άλλα αποδημητικά πτηνά, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 85 είδη.

Διεύθυνση

Αλυκή Λάρνακας, Λάρνακα, Κύπρος Λεωφ. 28ης Οκτωβρίου 20-22, 2414 Εγκωμη, Λευκωσία, Κύπρος

Τηλέφωνο

+357 2465 2498

Ιστοσελίδα

https://larnakaregion.com/en/flamingos-salt-lake http://www.moa.gov.cy/moa/environment/environmentnew.nsf/page12_gr/page12_gr?OpenDocument

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *