Θραψανό

Σε υψόμετρο 340μ. και 25χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, βρίσκεται το Θραψανό. Η οινική ιστορία στο νομό του Ηρακλείου ξεκινά 4.000 χρόνια πριν και είναι η παλαιότερη της Ευρώπης και συγκεντρώνει τα περισσότερα οινοποιεία της. Η πλειοψηφία τους έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις και προσφέρει ποικιλία οινοτουριστικών προγραμμάτων. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν  παραδοσιακά χωριά γύρω από το κέντρου του Ηρακλείου, να γευτούν τοπικά πιάτα της κρητικής κουζίνας καθώς και κρασί.

Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς για να θαυμάσει την αγγειοπλαστική του και να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Η περιοχή διαθέτει άριστη ποιότητα αργίλου σε αφθονία, πράγμα που έστρεψε από νωρίς τους κατοίκους της στην κεραμοποιία και έκανε το χωριό ένα από τα μεγαλύτερα αγγειοπλαστικά κέντρα του νησιού.  Μπορεί κανείς να επισκεφτεί εργαστήρια που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή πήλινων με παραδοσιακούς τρόπους από την επεξεργασία του πηλού αλλά και στο ψήσιμο (χρήση παραδοσιακού καμινιού).

Σημαντικό ποσοστό των κατοίκων ασχολείται και με την γεωργία και ειδικότερα με την καλλιέργεια ελιάς και αμπελιών, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε και η καλλιέργεια λουλουδιών. Λίγοι, ωστόσο, είναι εκείνοι που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Στο χωριό υπάρχει ακόμη και οινοποιείο που αξιοποιεί μια πανάρχαια παράδοση μεταφέροντας ένα μέρος της ζύμωσης του κρασιού και της ωρίμανσης μέσα σε πιθάρια.

Ιστοσελίδα
Welcome to Cretan Pottery! (cretan-pottery.gr)

https://www.originalcrete.gr/article/thrapsano

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *