Δάσος Ρούβα

Το φαράγγι του Ρούβα ή Γάφαρη ή Αγίου Νικολάου είναι το σημαντικότερο φαράγγι του Ψηλορείτη, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, χαράδρες, ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς και ορθοπλαγιές σπάνιας ομορφιάς. Έχει συνολικό μήκος περίπου 4 χλμ. με διαμορφωμένη διαδρομή 2,7 χλμ., σε ένα πραγματικά μοναδικό περιβάλλον.

Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πρινοδάσος της Κρήτης (περίπου 30.000 στρέμματα), με τους συνήθως θαμνώδεις πρίνους να έχουν αναπτυχθεί σε εντυπωσιακό μέγεθος. Τα δενδρώδη πουρνάρια κατάφεραν να ευδοκιμήσουν καθώς η περιοχή είναι απομονωμένη, χωρίς ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (βόσκηση κυρίως). Εκτός από τους πανύψηλους πρίνους, υπάρχουν και πολλά άλλα είδη δέντρων, μάρτυρες της δύναμης της φύσης, με εντυπωσιακή διάμετρο κορμού.

Μια δεύτερη μοναδικότητα αυτού του εκπληκτικού οικοσυστήματος, που αποτελεί τμήμα του αναγνωρισμένου από την UNESCO «Γεωπάρκου του Ψηλορείτη», είναι η σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Στην περιοχή ζουν το ζώο – «φάντασμα» της Κρήτης, ο κρητικός αγριόγατος, και ο γυπαετός, και ευδοκιμεί το ενδημικό δέντρο αμπελιτσιά (από το οποίο φτιάχνονται οι καλύτερες παραδοσιακές «κατσούνες») και η σπάνια ορχιδέα «κρητικό κεφαλάνθηρο».

Κάνοντας τη βόλτα στο δάσος ο επισκέπτης θα συναντήσει το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, αλλά και η γραφική λίμνη του Ζαρού.

 

Το Δάσος Ρούβα είναι επίσης γνωστό για το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 που συνδέει τον πυρήνα του Δάσους του Ρούβα με τις ανατολικές περιοχές του Ψηλορείτη και δίνει τη θέση του στην επόμενη διαδρομή που διασχίζει τις εύφορες πεδιάδες του νομού Ηρακλείου. Η  ανάβαση ξεκινά από το υψόμετρο 950μ, φτάνει στα 1779μ και στη συνέχεια κατεβαίνει στα 490μ.

Η διαδρομή προσφέρει ωραίες εικόνες από πρινοδάση, τις γυμνές κορφές του Ανατολικού Ψηλορείτη και, ίσως, μια ωραία διαμονή στο καταφύγιο του Πρίνου. Και φυσικά οι ταξιδιώτες θα γνωρίσουν τον τόπο που αναβλύζει το φημισμένο νερό Ρούβας. Επιπλέον το δάσος του Ρούβα είναι κατάλληλο για κατασκήνωση στη φύση, ποδηλασία στο βουνό και αναρρίχηση.

Ιστοσελίδες

https://www.earino.gr/e4/

https://www.nerorouvas.gr/to-dasos

https://www.apopsilive.gr/notia-kriti/to-dasos-tou-rouba-einai-to-simantikotero-faraggi-tou-psiloreiti

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *