Θέρισσος

Το ηρωικό χωριό του Θέρισου διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Κρήτης, καθώς οι κάτοικοί του δεν έπαψαν να αντιμάχονται αμείλικτα τους Οθωμανούς που επανειλημμένα προσπάθησαν να εξουδετερώσουν την ισχυρή αυτή «αετοφωλιά» που ανέθρεψε αντάρτες όπως τους αρχηγούς Χάληδες. Το 1866 το Θέρισο κάηκε από τον Μουσταφά Ναϊλή Πασά και πολλοί κάτοικοι -μεταξύ των οποίων και η μητέρα του Ελευθερίου Βενιζέλου που καταγόταν από εδώ- κατέφυγαν στα Κύθηρα και στην Πελοπόννησο.

Μεγαλύτερη όμως ιστορική σημασία απέκτησε το χωριό με την Επανάσταση του Θερίσου το 1905, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι οπαδοί του διακήρυξαν την εναντίωσή τους στο καθεστώς του Πρίγκιπα Γεωργίου  και ζήτησαν την Ένωση της Κρήτης με τη ελεύθερη Ελλάδα. Στο χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το Στρατηγείο του Ελευθερίου Βενιζέλου που στεγάζει το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Θερίσου, αλλά και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θερίσου.

Στο χωριό του Θερίσσου εντοπίζεται το φαράγγι του Θερίσσου ή Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται περίπου 6 χλμ. νότια από τα Χανίων, μεταξύ των χωριών Περιβόλια και Θέρισσο. Το μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 9χλμ. Το ορεινό του τμήμα χαρακτηρίζεται από γκρεμούς, χάσματα και σάρες. Στο φαρδύτερο τμήμα κοντά στην είσοδό του σχηματίζεται μια μικρή κοιλάδα η οποία καλλιεργείται με ξυλώδη φυτά . Στην ευρύτερη περιοχή του φαραγγιού οι κύριες χρήσεις γης είναι αγροτικές.

Η χλωρίδα είναι πλούσια σε κοινά και ενδημικά είδη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, καθώς πολλά από αυτά είναι σπάνια ή απειλούμενα και προστατεύονται σε διεθνές ή εθνικό επίπεδο. Η ερπετοπανίδα της περιοχής είναι πολύ σημαντική. Η σπανιότητα του σπιτόφιδου (Zamenis situla), το οποίο ζει στην περιοχή, μαζί με το γεγονός ότι η Κρήτη είναι το νοτιότερο όριο εξάπλωσης του είδους, κάνει τη διατήρησή του πολύ σημαντική για την πανίδα του νησιού. Η σαύρα Podarcis cretensis έχει πυκνό πληθυσμό στην περιοχή.

Ιστοσελίδα

https://www.cretanbeaches.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *