Κουρνάς

Ο Κουρνάς βρίσκεται στο Νομό Χανίων και είναι ένα ημιορεινό χωριό σχεδόν ανεπηρέαστο από τον τουρισμό. Βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων στους πρόποδες του όρους Δαφνομαδάρα. Τα παλιά σπίτια, η πλατεία του χωριού, το εργαστήριο κεραμικών απέναντι από το μεγάλο καφενείο είναι τα πρώτα πράγματα που θα προσέξει κανείς στον Κουρνά.

Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού στην Κρήτη και εντοπίζεται στο νομό Χανίων, πολύ κοντά στο χωριό Κουρνάς. Αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα της Ελλάδας καθώς είναι και σημαντικός σταθμός για αποδημητικά πουλιά. Εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί περιοχή προστασίας ορνιθοπανίδας. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν βιότοποι που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο ζωνών προστασίας Corine.

Στη λίμνη μπορεί να δει κανείς σπάνια υδροχαρή φυτά και δέντρα, πολλά εκ των οποίων απαντώνται μόνο σ’ αυτή την περιοχή της Κρήτης, όπως, η ευφορβία η δενδροειδής και ο κρητικός φοίνικας, η υδρόβια λέμνα, ή φακή του νερού και η φτελιά. Ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει επίσης ερπετά όπως τρανόσαυρες, αγιόφιδα  και ένα σπάνιο είδος δίχρωμης χελώνας.

Το καλοκαίρι, ένας περίπατος γύρω από τη λίμνη διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα. Δίπλα στην πλευρά με τα καταστήματα εστίασης, το καλοκαίρι, με την υποχώρηση των υδάτων, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μπάνιο στις  μικρές παραλίες με άμμο που σχηματίζονται.  Επίσης, ενοικιάζονται ποδήλατα και θαλάσσια ποδήλατα. Το χειμώνα και την άνοιξη η στάθμη του νερού είναι ψηλότερα και ο περίπατος τριγύρω από τη λίμνη είναι δυσκολότερος, καθώς η βλάστηση είναι έντονη στα όρια της όχθης, οι παραλίες εξαφανίζονται και η στάθμη του νερού ανεβαίνει σημαντικά.

Ανάμεσα στο χωριό του Κουρνά και την φημισμένη ομώνυμη λίμνη  υπάρχει ένα εντυπωσιακό σπήλαιο, το Σπήλαιο Κουρνά, που προσφέρει υπέροχη θέα. Αν και είναι σχετικά μικρό, αφού έχει μόνο 35 μέτρα βάθος, εντυπωσιάζει γιατί έχει σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η απογευματινές επισκέψεις προτείνονται καθώς το σπήλαιο είναι σκοτεινό και το ελάχιστο φως που μπαίνει το κάνει πραγματικά εντυπωσιακό.

Ιστοσελίδες

https://greece.terrabook.com/el/chania/page/kournas-chania/

https://www.explorecrete.com/crete-west/GR-kourna-limni.html

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *